Ülgür Gökhan: “Sosyal dayanışma için ihtiyaç haritası hazırladık”

• 25 Eylül 2023
Başkan Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediyesi’nin yoksulluğu azaltmaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek oluyoruz. Kentimizde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla sosyal hizmet çalışmaları yürütüyoruz. Çok paydaşlı ve insan odaklı sosyal gelişmeyi sağlamaya yönelik çalışmalar kapsamında ayni ve nakdi yardımların yanı sıra dezavantajlı gruplar için projeler üretiyoruz, kentimizdeki sivil toplum kuruluşlarını destekliyoruz, katılımcılığı artıracak çalışmalar yürütüyoruz.

Çalışmalarımızın verimli ve sürdürülebilir olması için mahalle muhtarlarıyla koordineli hareket ediyoruz. Mahallelerin sosyo-kültürel ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmaların yapılması amacıyla ihtiyaç haritası hazırladık. Stratejik planımızı hazırlarken çoğulculuk ve katılımcılık anlayışıyla ihtiyaç haritasını güncelliyoruz. Çanakkale Kent Konseyi’yle, mahalle muhtarlarıyla işbirliği yapıyoruz.
İhtiyaç sahibi ve dezavantajlı vatandaşlara yönelik hizmetlerimiz:

•    Halk Kart,
•    Asker paketi,
•    “Hoş Geldin Bebek” paketi,
•    Evde destek hizmeti,
•    Sıcak yemek yardımı,
•    Eğitime destek programları,
•    Barınma yardımı,
•    Üniversite öğrencilerine sıcak çorba ikramı,
•    Çamaşırhane hizmeti,
•    Sosyal Market,
•    “Elim Seninle” projesi,
•    Özel eğitim öğrencilerine destek,
•    Beslenme çantası,
•    İlköğretim birinci sınıf öğrencilerine kırtasiye malzemesi desteği,
•    Bebek bakım ve emzirme kabinleri,
•    Ayni ve nakdi destek.

Gerek pandemi döneminde gerek deprem gibi doğal afetlerde vatandaşları yalnız bırakmadık, kurumlarla işbirliği yaptık, vatandaşlara her konuda (sıcak yemek, gıda ve erzak, kıyafet ve eşya, barınma vb.) destek olduk. İhtiyaç sahibi ailelerin 3-6 yaş arasındaki çocuklarına eğitim desteği vermek amacıyla Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı kreşlerde ücretsiz kontenjan ayırıyoruz. Sosyal Yaşam Evleri’nde kadınlar için atölyeler düzenliyoruz.
Önümüzdeki dönemde de yoksulluğu meşrulaştırmadan, insan haklarını ve onurunu koruyarak, ihtiyaç sahiplerine destek olmayı hedefliyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak ve yoksulluk çemberinin kırılmasına etki edecek çalışmaları yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Kentimizde yaşayan engelli bireylerin toplumsal yaşama dahil olmasını kolaylaştıracağız, sunulan hizmetlerin kalitesini artıracağız. Kadınlara her alanda destek olacağız, ayrımcılığı önleyeceğiz, öz yardım, öz sorumluluk, demokrasi, eşitlik, adalet ve dayanışma değerlerini temel alan yaklaşımlarla kadınların toplumsal hayata katılmasını, hak, fırsat ve imkânlardan eşit şartlarda yararlanmasını sağlayacağız, “Kadın Dostu Kent” sürecini başlatacağız.