YÜKLENİYOR
SODEMSEN İdari ve Mali İşler Müdürü Ata Alkan "Türkiye'de eğitim: Bugünkü durum, sorunlar ve gelecek için çözümler" başlığında yazdı.
Eğitim, bir toplumun gelişmişlik düzeyini belirleyen, genç nesilleri geleceğe hazırlayan en temel unsurlardan biridir. Eğitimi güçlü olan toplumlar hem ekonomik refahı hem de sosyal adaleti sağlar. Eğitim sistemi, toplumun gelişmesi, fırsat eşitliği ve ülkenin geleceği açısından önemli bir rol oynamaktadır. Cumhuriyet dönemi, “Köy Enstitüleri” ve benzeri devrim niteliğindeki eğitim modelleriyle parlak bir başlangıç yapmış olmasına rağmen sonrasında eğitim sistemi aynı seviyede ilerleme kaydedememiştir. Eğitim sistemindeki sorunlar Türkiye’nin geleceği için büyük risk taşımaktadır.
Bugün Türkiye’deki eğitim sistemi, merkezî sınavlara odaklanan, ezberci ve bilimsel temelden uzaklaşan bir yapıdadır. Eğitim sistemi laiklikten uzaklaştıkça dinî ve ideolojik eğilimlere açık hâle gelmektedir, maalesef tarikat ve cemaatlerin etkisi altında şekillenmektedir. Bu durum, gençlerin modern ve bilimsel eğitimden uzaklaşmasına, yaratıcı ve eleştirel düşünmenin körelmesine neden olmaktadır.
Özel okullar, okullar arasındaki kalite farkı ve fırsat eşitsizliği, gençlerin eğitimde eşit şansa sahip olmasını engellemektedir. Özellikle kırsal kesimde eğitim, kısıtlı olanaklar ve altyapı eksiklikleri nedeniyle dezavantajlıdır. Bu durum, gelecekte Türkiye’nin dünyayla rekabet gücünü maalesef zayıflatmaktadır.
Eğitim sisteminin bu sorunlardan kurtulması için köklü bir dönüşüm ve güçlü reformlar gereklidir. Eğitimin her kademesinde laiklik ilkelerine geri dönülmelidir, fırsat eşitliğini sağlamak için kırsal kesimdeki okullara gerekli yatırımlar yapılmalıdır ve ülke çapında eğitim kalitesi standartlaştırılmalıdır. Okul öncesinden üniversiteye kadar her eğitim kademesinde öğrencilerin eşit eğitim imkânlarına erişmesi, toplumsal adaleti, birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirecektir. Okulların çağdaş eğitim yöntemleriyle donatılması için sürekli eğitim programları uygulanmalıdır.
Günümüz dünyasında eğitim, hızla gelişen teknoloji ve dünyayla bütünleşerek çok boyutlu hâle gelmiştir. Ülkemizdeki öğrenciler eleştirel düşünme, problem çözme, teknoloji kullanımı ve yabancı dil gibi evrensel becerilerle donatılmalıdır. Bu doğrultuda dünya çapında uygulanan başarılı eğitim modelleri incelenmeli, toplumumuza uygun uygulamalar eğitim sistemimize entegre edilmelidir.
Türkiye’nin çağdaş, modern, laik ve güçlü bireyler yetiştirebilmesi için eğitimde köklü bir değişim şarttır. Cumhuriyet’in kuruluş ayarlarına geri dönülmeli, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği ilkelerle eğitim sistemimiz yeniden tasarlanmalıdır. Geleceğin güvencesi olacak gençleri yetiştirmenin yolu dünya çapındaki eğitim sistemlerine uyumlu, Atatürk’ün izinde, laik, modern ve güçlü bir eğitim sisteminden geçmektedir.