YÜKLENİYOR
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Esin Bayramoğlu CHP Belediye Gazetesi'ne "Toplu İş Sözleşmesi Kavramı"nı yazdı.
Toplu iş sözleşmeleri, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda düzenlenen, işçi ve işveren arasındaki önemli sözleşmelerden biridir. Toplu iş sözleşmeleri, bir işveren ve bir veya daha fazla sendika ya da işçi temsilcisi arasında imzalanan, çalışma koşullarını, ücretleri, işçi haklarını ve çalışmayla ilgili diğer konuları düzenleyen belgedir. Bu özelliği itibarıyla toplu iş sözleşmelerinin çalışma hayatındaki önemi açıktır.
Toplu iş sözleşmesi, işçi sendikaları ile işverenler arasında gerçekleştirilen toplu anlaşmalar sonucunda belirli bir süre için işçilerin haklarını, menfaatlerini ve çalışma koşullarını korumayı amaçlar. Böylece işçilerin ve işverenlerin ekonomik ve sosyal durumlarıyla çalışma şartları karşılıklı olarak belirlenmiş ve güvence altına alınmış olur.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda, toplu iş sözleşmesinin yapılması, imzalanması ve kalan tüm hukuki süreçlerle ilgili detaylı düzenlemeleri görmek mümkündür. Kısaca bahsetmek gerekirse bu başlıklar, toplu iş sözleşmesindeki tarafların yetki durumu, bu sözleşmelerden kimlerin yararlanabileceği, toplu iş sözleşmeleriyle ilgili yasal gerekliliklerin neler olduğu ve toplu iş sözleşmesinin süresi gibi temel unsurlardır. Toplu iş sözleşmesi sürecinde yararlanılan temel kanun 6356 sayılı kanun olmakla beraber Anayasa’nın ilgili hükümleriyle birlikte başkaca hukuki kaynaklar da (İş Kanunu, sair yönetmelikler vs.) mevcuttur.
Kaynak: