YÜKLENİYOR
Başkan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal politikalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
İstanbul, bir yandan varlığın diğer yandan da yoksulluğun yaşandığı bir kent. Özellikle son yıllarda derinleşen ekonomik kriz, temel ihtiyaçların karşılanmasını zorlaştırdı. Yoksulluğu sadece iaşe sorunu olarak görmedik, yoksulluğun arka planındaki sosyolojik gerçeklikleri değerlendirdik. Önümüze çıkarılan engellerle mücadele ettik, yetki alanımızın elverdiği ölçüde sosyal adaleti yaygınlaştırdık. Hemşerilerimizi kentimizin zorlu koşullarında yalnız bırakmadık.
Görev süremiz boyunca hizmetlerimizi iki noktada yoğunlaştırdık. Acil ve somut ihtiyaçları karşılayan hizmetlere öncelik verdik. Yoksullukla mücadeleye odaklandık. Toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak, vatandaşlara eşit ve adil hizmet ulaştırmak, sosyal destekte bulunmak temel hedeflerimiz oldu. “Sosyal ve Ekonomik Destek Programı” kapsamında ihtiyaç sahibi hanelere ayni ve nakdi yardımda bulunduk, psikolojik destek hizmeti sunduk. İhtiyaç sahibi 250.000’den fazla çocuğa ücretsiz süt ulaştırdık. İhtiyaç sahiplerine et konservesi desteği verdik. “Askıda Fatura” projesini yaygınlaştırdık. “Askıda Aile Destek Paketi”, “Askıda Anne-Bebek Destek Paketi, “Askıda Eğitim Destek Paketi”, “Halk Ekmek Bağışı”, “Kurban Bağışı”, “Ulaşım Destek Paketi” gibi projeleri hayata geçirdik. “Halk Market” aracılığıyla vatandaşların gıda ürünlerine erişimini kolaylaştırdık. Kent Lokantaları’yla vatandaşlara sağlıklı ve uygun fiyatlı yemekler sunuyoruz.
Kentsel dönüşüm projelerinde ev sahiplerine ve kiracılara kira desteği veriyoruz. İSADEM birimleri, ruh ve beden sağlığını koruma ve geliştirme hizmeti veriyor. Sosyal Uyum Destek Merkezleri’nde (SUDEM) bağımlılıkla mücadele ediyoruz. “İBB Kadın” çatısı altında kadınlar için politikalar ve hizmetler geliştiriyoruz. İstanbul tarihinde ilk kez, dört yaşından küçük çocuğu olan anneler için “Anne Kart” uygulamasını başlattık, annelere ücretsiz ulaşım desteği verdik. Belediyemizin “Kadın Danışma Birimi”, “Kadın Destek Hattı”, “Kadın Dayanışma Evleri” ve “Mor Otobüs” projesiyle her zaman kadınların yanındayız. “Cinsel Şiddetle Mücadele Merkezi” ve “Cinsel Şiddetle Mücadele Hattı” aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalar yapıyoruz. “Kadın Emeği Üretim Atölyesi” ve “Kadın Emeği Dükkânları”, kadınlara gelir imkânı sağlıyor. “Cumhuriyet’in 100. Yılında 100.000 Öğrenciye Eğitim Desteği” kampanyası devam ediyor. Gençlerin barınma sorununu 14 yükseköğrenim yurduyla çözüyoruz. Tercih Danışma Merkezleri, gençleri doğru tercihler konusunda yönlendiriyor. Gençler, sayısı her geçen gün artan kütüphanelerde ders çalışabiliyor. “Koltuk Senin” uygulaması aracılığıyla konser mekânlarında boş kalan koltukları 24 yaş ve altı gençlere tahsis ediyoruz, 18 yaş altı tüm gençlere sömestr tatilinde müzelere ücretsiz giriş hakkı veriyoruz. Yeni doğan bebekler için “Anne-Bebek Destek Paketi” uygulamasını hayata geçirdik. “Yuvamız İstanbul” projesi kapsamında açtığımız kreşlerle 3-6 yaş arasındaki çocuklara kaliteli eğitim veriyoruz. Kreş sayısını artırıyoruz. “Sen Oku Diye”, “Okul Beslenme Desteği” ve “Eğitim Desteği” projeleriyle öğrencilere her konuda destek oluyoruz. Belediyemizin Çocuk Hakları Birimi, çocukları ihmal ve istismara karşı korumak için çalışmalarını sürdürüyor.
Yaşlı vatandaşlar için İstanbul’u daha güvenli hâle getiriyoruz. “Yaşam Evleri”, yaşlı vatandaşların tüm giderlerini ve ihtiyaçlarını karşılıyor. “Sanatçı Evi”, topluma mal olan sanatçılara yeni bir yuva oluyor. Yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, aktif yaşlılık ve sosyal hayata adaptasyon projeleri, psikososyal destek paketleriyle yaşlı vatandaşlara destek oluyoruz. Engelli vatandaşlara rehabilitasyon ve kamp hizmeti sunuyoruz. Engelli şarj üniteleri, toplu ulaşım araçlarının engelli kullanımına uygun hale getirilmesi gibi projelerle engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırıyoruz. Engelli sporcuların yetiştirilmesine destek veriyoruz. “Kısa Mola Merkezleri”, engelli çocuklara bakım hizmeti veriyor. Yaşlı vatandaşlarla engelli vatandaşlara evde sağlık hizmeti sunuyoruz. “Mahalle Evleri” aracılığıyla vatandaşların hizmetlere erişimini sağlıyoruz. Bölgesel İstihdam Ofisleri’nde işsizlikle mücadele ediyoruz. İSMEK’lerde mesleki eğitimler veriliyor ve hobi kursları düzenleniyor. İstanbul’da yaşayan ve ihtiyaç durumu tespit edilen yeni evli çiftlere nakdi destek sağlıyoruz. “Geçici Barınma Merkezleri” ve “Evsizlere Kış Yardımı” projeleriyle evsiz vatandaşların ihtiyaçlarını karşılıyoruz (barınma, giyim, beslenme, psikososyal destek, kişisel hijyen vb.). Toplumun her kesimini kapsayan, sosyal ve katılımcı belediyecilik anlayışıyla geliştirdiğimiz hizmetlerimizle yoksullukla mücadele etmeye, daha adil ve eşit bir İstanbul yaratmaya çalışıyoruz.