"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gökhan Zeybek: “Türkiye ittifakı karanlıktan çıkışın anahtarıdır”

  • 29 Şubat 2024
CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

2024 yerel seçimleri için belediye başkan adayları belirlenirken hangi kriterler göz önünde bulunduruldu?

GÖKAN ZEYBEK:
31 Mart’ta yeni belediye başkanlarımızı seçeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi yerel seçime hazır. 2019 yerel seçimlerinde başkanlığını kazandığımız tüm kentlerde başarıyla uyguladığımız halkçı belediyeciliği geliştirerek sürdürmek, CHP belediyeciliğini başka kentlere taşımak için 31 Mart’ı sabırsızlıkla bekliyoruz. Yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında mevcut CHP’li belediye başkanlarımızı seçmen gözünde mercek altına aldığımız gibi, diğer partilerin mevcut belediye başkanlarını da ölçtük. Bu sayede aday belirlemede yerel dinamikleri, seçmen davranışlarını, belediye başkanının kabul gören/görmeyen tüm özelliklerini masaya yatırma fırsatı bulduk ve adaylaşacak profili netleştirdik. Seçildiği dönemdeki oy oranıyla son anketteki oy oranı, partinin oy oranıyla belediye başkanının oy oranı gibi karşılaştırmalar da önemli doneler verdi. Ayrıca adaylarımızı belirlerken ölçümlerin, kamuoyu yoklamalarının ve örgütlerimizin görüşü doğrultusunda “kazanacak aday” olacağı düşünülen il veya ilçe yöneticileri için uygulamaları hayata geçirdik. Kamuoyu araştırmalarının, ölçümlerin, anketlerin yanı sıra 70’ten fazla ilde görevlendirdiğimiz, çoğu milletvekillerimizden, PM üyelerimizden, il yöneticilerimizden oluşan heyetlerin görüşlerini dikkate alarak bölgesini aydınlık geleceğe taşıyacak adaylarımızı belirledik. Özetle, tek hedefimiz, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere diğer kentlerde beş yılda ortaya koyduğumuz halkçı belediyeciliği Türkiye’nin genelinde yaygınlaştırmak. Ülkemizdeki zorlu yaşam şartlarını hafifletmek için 31 Mart’taki yerel seçim önemli bir fırsat. Çünkü CHP’nin kazanacağı her belediye, bu fırsatı değerlendirmenin ilk adımı olacak. Halkçı belediyecilik yaygınlaştıkça, kötü şartların sonu da yaklaşacak, vatandaşları çaresiz hissettiren şartlar değişecek.

Yerel seçim hazırlıklarında öne çıkan konular nelerdi?

GÖKAN ZEYBEK: 31 Mart 2024 yerel seçimleri için çalışmalarımıza başlarken odağımız ve ana başlığımız, kentleri dirençli ve konforlu kılmak oldu. Güçlü ve eğitimli kadrolarımızla halkçı belediyeciliği büyütmek, geliştirmek ve yaygınlaştırmak üzere yola çıktık. Yerelde göreve gelecek kadrolarımızla kentler, kalkınma belediyeciliğiyle dirençli ve güvenli, refah belediyeciliğiyle huzurlu ve konforlu, dayanışma belediyeciliğiyle adil ve yaşanabilir hâle gelecektir. Bunlar, olmazsa olmazımızdır. CHP belediyeleri, bölgelerini birer marka hâline getirecektir, esnafı, iş insanlarını, girişimcileri üniversitelerle, yeni fikirleri olanlarla buluşturacak, bölgenin kendine has imkân ve fırsatlarını kullanmanın etkin yollarını bulacaktır. CHP belediyeleri önceliği depreme ve her türlü afete karşı dayanıklı, dirençli ve güvenli olmaya verecektir. Deprem ya da bir afet durumunda ulaşılamayan tek bir sokak, tek bir bina kalmayacaktır. CHP belediyelerinde tüm çalışmalar insana, doğaya, tarihe ve kültüre saygı çerçevesinde yürütülecektir. CHP belediyeleri, kimseyi yaşadığı topraklardan uzaklaştırmadan uzlaşma ve ortaklaşma esasına göre çalışacaktır, kentin tarihine, kültürüne, dokusuna, ruhuna ve atalarımızın mirasına sahip çıkacaktır, kimlikli semtler, kimlikli kentler imar edecektir, var olanı koruyacak, tahrip olanı onaracaktır, bölgenin kaynaklarını bölgenin insanları için kullanacak, rant odaklarına alan açmayacaktır. Özetle, motivasyonumuz, insandır, daha yaşanabilir yerleşim alanlarıdır.

Yerel seçim kampanyasının “Türkiye İttifakı” sloganı, kampanya çalışmaları ve adayların vaatleri genel seçim sonrası kararsız seçmenlerin oy vermesini sağlayacak mı?

GÖKAN ZEYBEK:
Merkezî yönetimin uyguladığı yanlış politikalar sonucunda ekonomiden eğitime, güvenlikten sağlığa kadar her alanda Türkiye’nin tüm çarkları yavaşladı, işlevsizleşti, kalitesizleşti. Ülkemiz neredeyse çıkmaza sürüklendi. Ekonomide iktidarın bilerek ve açık siyasi tercihleriyle attığı akıl ve bilim dışı adımlar yüzünden enflasyon çığırından çıktı. Çarşıda, pazarda fiyatlar, kiralar el yakıyor. Yapılan yetersiz ücret ve maaş artışları kimsenin derdine derman olmuyor. Öyle ki, kadınlar, emekliler ve gençler, masraf olur korkusuyla sokağa adım atmaktan çekiniyor. Çocuklar, sağlıklı ve yeterli gıdaya erişemiyor, okula aç gidip, okuldan aç dönüyorlar. Bir avuç imtiyazlı grup haricinde vatandaşların çoğu düne göre daha yoksul. Gençler, gelecekten umutsuz, olanak bulurlarsa başka ülkede yaşamak istiyorlar. Demokrasinin ve hukuk devletinin en temel ilkeleri yok ediliyor. Emeğiyle geçinenler yoksulluğa mahkûm ediliyor. Memleketin içine sürüklendiği bu kötü şartların sorumlusu şahsi kazanç güden, tercihlerini halktan ve üretimden yana değil, yandaştan ve ranttan yana kullanan saray rejimidir. İşte tam da bu nedenle “Türkiye İttifakı” diyoruz. Türkiye İttifakı’nı önemsiyoruz. Türkiye’yi içinde bulunduğu karanlık tünelden çıkaracak ilk adım 31 Mart 2024’te bir yıldız gibi parlayacak Türkiye İttifakı’dır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönetimi, örgütü ve liyakatli belediye başkan adayları, Türkiye İttifakı’nın vereceği güçle kötü şartları değiştirmeye hazırdır.

2024-2029 hizmet dönemi yerel siyaset ve belediyeler açısından sizce nasıl şekillenecek?

GÖKAN ZEYBEK:
İnsanı odağına almayan AKP zihniyetine sahip olan yapıların hızla tasfiye olacağı bir döneme giriyoruz. CHP’li yerel yönetimler olarak insanı odağına alan, eşit hizmet sunan, adil paylaşıma önem veren, şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışını benimseyen, planlama yapan, ortak akılla yöneten, risk yönetimi bilen, güvenli yaşam alanları oluşturan, dayanıklı kentler inşa eden, dijital dönüşüme ayak uydurabilen, sosyal adaleti sağlayan, yerindeliği önceliğine alan, saygı ve sevgi duygusuyla hareket eden bir yönetim anlayışını benimsiyoruz. Yani halkçı belediyeciliği önemsiyoruz. Dirençli ve güvenli kentler oluşturacağız. Sağlam altyapılar inşa edeceğiz. Hızlı ulaşımı hayata geçireceğiz. Teknolojiye önem vereceğiz. Öğrenen belediyecilik yapacağız. Demokratik ve katılımcı belediyeciliği benimseyeceğiz. Şeffaf ve hesap verebilir olacağız. Üretken ve üretici olacağız. Ortak yaşamı güçlendireceğiz, çevreci olacağız. Adil ve paylaşımcı belediyecilik anlayışını yönetim anlayışımızın merkezine koyacağız. Çocuklara özen göstereceğiz. Kadınları yaşamın merkezinde tutacağız. Gençleri destekleyeceğiz. Engellilere hayatı kolaylaştıracağız. Halk sağlığını önemseyeceğiz. İnsanı önemsiyoruz ve önemseyeceğiz. Vatandaşlar, 2019 yılından itibaren İstanbul ve Ankara başta olmak üzere CHP’li tüm yerel yönetimlerin kalkınma belediyeciliğiyle dirençli ve güvenli, refah belediyeciliğiyle huzurlu ve konforlu, dayanışma belediyeciliğiyle adil ve yaşanabilir bir yaşama adım attılar. Zaman, CHP’li yerel yönetimlerin kalkınma belediyeciliğiyle tüm Türkiye’yi tanıştırma zamanıdır.


Önerilen Haberler