YÜKLENİYOR
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin sosyal politikalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Çalışma alanı olarak sosyal politikanın sınırlarını kesin bir şekilde saptamak kolay değil. Sosyal politikalar, ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal birçok değişkenden etkileniyor, bu çerçevede bir planlama alanı, sağlık, eğitim, barınma, beslenme gibi ihtiyaçların nasıl karşılandığı, sosyal refahın nasıl planlandığı ve uygulandığıyla da ilgili. Bunun için öncelikle planlama ve uygulama aracına sahip olmamız gerekiyordu. Bir yönetişim projesi olarak hayata geçirdiğimiz “Turunç Masa”, komşularımızın taleplerini ilettiği, 48 saat içinde taleplerine yanıt aldıkları bir çözüm masasıdır. Evde bakım, hasta nakil, sokak hayvanları ve veterinerlik hizmetleri gibi sosyal politika alanındaki hizmetlerimiz “Turunç Masa” üzerinden planlanıyor, belediyemizin müdürlükleri tarafından uygulanıyor. Farklı ihtiyaç alanlarında (engelsiz taksi, poliklinik, evde bakım, banyo, berber, ambulans, hasta nakil vb.) 46.775 komşumuza hizmet verdik. “Sağlıklı Muratpaşa Hareketi” kapsamında 6.885 komşumuz diyetisyen hizmetinden faydalandı. Yaşlıların sosyalleşebileceği alanlar oluşturduk, 60 yaş üstü komşularımızın sosyal hayata dahil olduğu, öğrendiği ve ürettiği yaşlı evlerini Muratpaşa’ya kazandırdık.
Belediyemizin aşevinde her gün 1.500 kişilik yemek çıkarıyoruz, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyoruz. “Okul Menüsü” projesiyle öğrencilere bir öğün beslenme desteği veriyoruz. Hizmetlerimizle ulaştığımız aile ve kişi sayısını her geçen gün artırıyoruz. “Sosyal Yardım Merkezi” aracılığıyla temizlenmiş ve ütülenmiş binlerce kıyafeti ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyoruz. Merkezden bugüne kadar 41.759 ihtiyaç sahibi komşumuz yararlandı.
Belediyemizin kadın danışma merkezlerinde kadınlara destek veriyoruz. Birleşmiş Milletler ve İçişleri Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz “Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı” kapsamında “Kadın Dostu Kent” unvanına sahip olduk. Kadınların kurduğu üretim, işletme ve girişimcilik kooperatiflerine pazarlama ve satış imkânı sunan ürün satış mağazasını Erdal İnönü Kent Parkı’nda açtık. Kadınların ekonomik açıdan güçlenmesini sağladık, 2023 yılında 33 kadın kooperatifinin 23.150 adet ürünü satıldı. Rafları süsleyen el emeği, göz nuru ürünlerden 1 milyon 704 bin TL kazanç sağlandı.
Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla açtığımız kreşler, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik destek eğitim kursları ve gençleri üniversite sınavına hazırlamak için açtığımız MURGEM sayesinde Antalya’nın en büyük eğitim kurumlarından biri olduk. Üniversite öğrencilerine Kızıltoprak Kız Öğrenci Yurdu’nda barınma imkânı sunmaya devam ediyoruz. 2020 yılından bu yana her yıl üniversite öğrencilerine nakdi destekte bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde aynı hassasiyetle çalışmalarımıza devam edeceğiz.