YÜKLENİYOR
İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı”, 20-21 Nisan 2024 tarihlerinde 400 belediye başkanı, 80 il örgüt başkanı, 24 MYK üyesi, 30 PM üyesi ve milletvekillerinin katılımıyla CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
“İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı”, 20-21 Nisan 2024 tarihlerinde 400 belediye başkanı, 80 il örgüt başkanı, 24 MYK üyesi, 30 PM üyesi ve milletvekillerinin katılımıyla CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayın ilk gününde, iki grup masa moderasyonu, beş grup agora yöntemiyle olmak üzere toplam yedi ayrı grupta atölye çalışmaları yürütüldü. Bu çalışmalarda moderasyonu MYK üyeleri üstlendi. Masalarda ve agorada yapılan görüşmeler, Mentimeter uygulaması üzerinden verilen cevaplar uzmanlar tarafından titizlikle analiz edildi ve raporlandı. Çalıştayda, CHP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı başarının ardından CHP’li belediyelerin yeni dönemdeki performansının 2028 yılındaki genel seçimde CHP’yi iktidara taşıma potansiyeli dikkate alındı. Bu kapsamda CHP Genel Merkezi’nin, belediyelerin performansını maksimize edecek merkezî kurumsal yapıyla belediyelere destek olması gerektiği hususunda mutabık kalındı. CHP’li belediye başkanlarının talepleri ve önerileri dikkate alındı.
CHP’li belediyelerin 2019-2024 döneminde insan odaklı belediyecilik hizmetleri ve projeleri toplumun takdirini kazandı. Özellikle dayanışmayı ve sosyal belediyeciliği tüm uygulamalarıyla ön planda tutan belediyecilik anlayışı, belediyelerin yeni dönemdeki hedeflerine ışık tuttu. Dolayısıyla belediyelerle partinin diğer yönetim organları arasında eşgüdümü sağlayacak önemli unsurların diyalog, uzlaşı, barışçıl ve adil müzakere olduğu, çalıştayın ana temalarından biriydi. Ayrıca başarıya giden yolun kurumsal yapının teknik ve bilgiyle harmanlanmış bir yönetim anlayışıyla nasıl mümkün olacağı da değerlendirildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, iktidar yolunda üzerinde hassasiyetle durulacak konunun kurumsallaşma olduğunu belirtti. Kurumsallaşmış, somut çözümler üretecek ve hayata geçirecek böylesi bir yapılanmaya dair beklentiler değerlendirildi. Ekonomik, sosyal, hukuki ve stratejik mekanizmaların nasıl yapılandırılacağı, çalıştayda görüşülen diğer konular arasındaydı. Yerel seçimlerin sonunda 14 büyükşehir, 21 il merkezi, 35 il, 314 ilçe ve 60 beldede 409 belediyenin kazanılması, CHP’nin artık her bölgeden, toplumun her kesiminden Türkiye’nin tüm demokratlarından oy alabilen bir siyasi parti olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu gerçekten hareketle, CHP belediyeciliğinin temel argümanlarını ve standartlarını tanımlayacak prensip, değer ve kriterlerin kapsamlı, somut ve çok katmanlı çalışmalarla, etkin kurumsallaşmayla garanti altına alınacağının altı çizildi.
İktidar Yolunda CHP Belediyeciliğinin Yol Haritası
Yeni kurumsal yapıda CHP belediyeciliğinin fark yaratacak yol haritasının izlekleri çalıştayda ayrıca detaylandırıldı:
• Belediyeler arası ilişkiler,
• Belediyecilik hizmetlerinde işbirlikleri ve hizmet/proje ortak havuzu,
• Acil ve konjonktürel ihtiyaçların belirlenmesi,
• Orta ve uzun vadeli projelerin hayata geçirilmesi,
• Kardeş belediyeciliğin kurumsallaşması,
• Periyodik buluşmalar,
• Bütçe verimliliğini artıracak efektif çalışmalar.
İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı’nda, belediyeler arasındaki işbirliğinin ve dayanışmanın hem yeni dönemde belediyeler açısından ne kadar önemli olacağı hem de iktidar yolunda CHP’nin tüm yönetim organlarına hangi açılardan katkıda bulunacağı ayrıca vurgulandı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kamuoyuyla da paylaştığı gibi, kent lokantaları, askıda fatura, halkın bakkalı, veresiye defterlerinin silinmesi, anne kart, halk marketler, halkın kasabı, okul sütü gibi projelerin standardize edilmesinin yeni dönemde yaratacağı toplumsal etkiler, çalıştayda ele alınan konuların da alt metniydi. Bilimsellik ve profesyonellikle harmanlanan yönetim anlayışının belediyeciliği hangi açılardan geliştirdiğinin toplum nezdinde görülmesinin ve kabulünün, hak temelli belediyecilik anlayışını güçlendireceği özellikle üzerinde durulan konu başlıklarındandı.
Çalıştayda, CHP belediyeciliğinin marka potansiyeli de değerlendirildi. Dayanışma belediyeciliğinde birer marka olan CHP’li belediyelerin yoksullukla mücadele, sosyal politikalar, kırsal kalkınma ve istihdam alanlarındaki gücünün yeni dönemde daha da artacağı belirtildi. Değişen toplumsal beklentilerle uyumlu hâle getirilecek yönetişim ilkeleri ve stratejilerinin CHP’li belediyelerin marka değeri üzerindeki etkisinin de iktidar yolunun taşlarını döşeyeceği gündeme getirildi. CHP Genel Merkezi’nin, çalıştay süresince ele alınan hedefler doğrultusunda uzlaşı, diyalog, arabuluculuk ve koordinasyon noktası görevlerini de üstleneceği ifade edildi. Daha önce yine kamuoyuyla paylaşıldığı üzere yerel yönetimler planlamasında öne çıkan konu başlıkları, CHP belediyeciliğinin yeni dönemdeki ayırt edici özellikleri olarak konumlandırıldı.
• Belediye başkanlarının eğitimlere katılacağı “Yerel Yönetim Akademisi”,
• “Yerel Yönetim Akademisi” bünyesinde farklı konu başlıklarında verilecek eğitimler ve tematik toplantılar,
• Koordinasyon ve hedef birlikteliği,
• Belediye başkanları arasında deneyim aktarımı,
• Diyalog ve müzakere,
• CHP adına belediyeleri üç ayda bir denetleyecek, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşturulan “Teftiş Kurulu”,
• Ortaklaştırılacak sosyal projeler (öğrenci yurtları, kreşler, kent lokantaları vb.),
• Hizmetlerin standartlaştırılması,
• İyi uygulama örneklerinin paylaşılması,
• CHP belediyeciliğinin standartlarının tanımlanması,
• Hizmet kalitesini garanti altına alacak yapılanma,
• Akılcı yönetişim,
• Belediye başkanlarının bilimsel metotlarla değerlendirilmesi.
CHP’li Belediyelerin Gücü
Dayanışma belediyeciliğini esas alan hizmetlerin Türkiye’yi daha adil ve yaşanabilir bir ülke hâline getireceğinin bilinci ve sorumluluğuyla hareket eden CHP’li belediyeler, iktidara giden yolu yerel iktidarın gücüyle katedecekler, tarihin akışını değiştirecekler. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in belirttiği gibi, CHP’li belediyeler, “bu ülkenin, hatta bu ülke gibi otoriter, popülist rejimlerde gitgide otoriterleşen, haklarını kaybeden, yoksullaşan, ezilen ve sesini duyuramayan milyonların” umudu olacak, “Türkiye’nin başarısının küresel bir ayağa kalkışa, popülist sağcı liderlerin yaşattığı büyük gerilemeleri durdurmaya, hep beraber ilerici adımlara umut olduğunu ve bizden ilham almak için herkesin gözünün Türkiye’de olduğunu” bilerek, toplumsal değişimin öncüleri arasında yer alacaklar. İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı’nın kazanımlarını göz önünde bulundurarak, “her zorluğa karşı inatla, azim ve kararlılıkla” çalışmaya devam edecekler. CHP belediyeciliğinin bir marka olduğunu, bu markanın Türkiye’nin geleceğini şekillendireceğini, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılını yöneteceğini bir gün dahi unutmadan 2024-2029 yerel yönetim dönemine silinmez bir imza atacaklar.