YÜKLENİYOR
Başkan Ahmet Aras, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Yerel üreticileri desteklemek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek, tarım politikalarımızın temelini oluşturuyor. Bölgemizin tarım potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeyi, yerel ekonomiye katkıda bulunmayı, tarımsal üretimi artırmayı, çiftçilerin gelir seviyesini yükseltmeyi ve sürdürülebilir tarımı hedefliyoruz. Çiftçilere her konuda destek oluyoruz (tohum, yem, fidan, fide, arı yemi, tarım makineleri vb.) Modern tarım teknikleri hakkında eğitimler düzenliyoruz, çiftçilere tarımsal danışmanlık hizmeti veriyoruz. Yerel üreticilerin, ürünlerini pazarlayabilecekleri pazarlar buluyor, satış mağazaları açıyor, fuarlar organize ediyoruz. Kooperatifleşmeyi destekliyoruz, çiftçilerin birlikte hareket etmesini teşvik ediyoruz. Organik tarımı ve su tasarrufu sağlayan sulama tekniklerinin kullanımını yaygınlaştırıyoruz. Tarımsal Ar-Ge çalışmalarını destekliyor, yenilikçi tarım uygulamalarını teşvik ediyoruz. İklim değişikliğine uyum sağlayacak yeni tarım yöntemleri geliştiriyoruz. Üniversiteler, araştırma enstitüleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte projeler geliştiriyoruz. Yerel, ulusal/uluslararası tarım politikaları ve projeleriyle uyumlu çalışmalar yapıyoruz.
2024-2029 hizmet döneminde tarımsal üretime ve iyi tarım uygulamalarına ilişkin hedeflerimiz doğrultusunda projelerimizle Muğla’nın tarım potansiyelini geliştirmeyi ve çiftçilerin yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Deneme ve üretim bahçelerinde çiftçilere eğitim veriyoruz, alternatif ürünler üretmeleri için çiftçileri teşvik ediyoruz. Kentimizin belli noktalarında satış, pazarlama ve tarımsal eğitim merkezleri kurmayı planlıyoruz. Çiftçiler, “Çiftçi Kart” projesi kapsamında yem, gübre, canlı hayvan, hayvan içme suyu, tohum vb. tarımsal girdilerini indirimli veya ücretsiz tedarik edebilecek. Meyve-sebze kurutma, distilasyon, üzüm suyu, sirke, pekmez ve şarap üretim tesislerinin sayısını artıracağız, flake ve arı yemi üretim tesisi açacağız. Bu tesisler sayesinde hayvancılıkla uğraşan üreticiler uygun fiyata yem alabilecek, arıcılıkla uğraşan üreticiler de uygun fiyata arı yemi tedarik edebilecek.
Tarımda bilimsel gelişmeleri önemsiyor, tarımsal laboratuvarlar kuruyoruz. Toprak, bitki ve sulama suyu analizleri yaparak tarım alanlarının verimliliğini artırıyoruz. Ürün kalitesine önem veriyoruz. Ürün kalitesine yönelik çalışmalar için “100. Yıl Gıda Analiz Laboratuvarı” kurduk. Tohum ve gübre desteği verdiğimiz üreticilerin tarlasını da sürüyoruz. Çiftçilerin tarım makinesi ihtiyacını belediyemizin imkânlarıyla karşılayacağız. “Kadın Elinden Rengârenk Muğla” sloganıyla kentimizdeki parkları ve bahçeleri kooperatifimizde ürettiğimiz çiçeklerle süsledik. Tarımsal sulama konusunda çiftçilerin yanında oluyoruz. Sulama kanalı ve borusu tamiratı, sulama kanalı temizliği ve bent tutma gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çiftçilerin gelir seviyesini yükseltmek, Muğla tarımını geliştirmek, tarım-turizm kenti Muğla’yı dünyaya tanıtmak için çalışma arkadaşlarımla birlikte yılmadan, yorulmadan çalışacağız.