YÜKLENİYOR
Başkan Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Dünyanın ve ülkemizin son yıllarda tarım alanında karşılaştığı en önemli sorunlar arasında küresel iklim değişikliği ve hızlı nüfus artışı yer alıyor. Tarımsal üretim azalıyor, gıda ihtiyacı artıyor. Bu durumun en tehlikeli sonucu, insanlığın ve tüm canlıların açlıkla karşı karşıya kalacak olması. Tarım sektörü tüm ülkeler için önem taşıyor. Tarım, ekonomiye her açıdan (işgücü, ürün, piyasa, sermaye, döviz) katkıda bulunur ve devlet bütçesine denge getirir. Bir ülkenin tarım sektörünün güçlü, verimli ve sürdürülebilir olması, stratejik öncelik olarak değerlendiriliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2007 yılında Tarım, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, 2014 yılında da Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı kuruldu. Biz de göreve geldikten sonra Kırsal Hizmetler Dairesi’ni kurduk. İzmir’de bitkisel ve hayvansal üretimin yanı sıra su ürünlerindeki potansiyel de yüksektir. İzmir genelinde üç büyük havzada yer alan, küçük, parçalı ve dağınık tarım parsellerinden oluşan bir yapı bulunmaktadır. Bu sebeple çiftçilerin örgütlenerek oluşturduğu kooperatifler, birlikler ve ziraat odaları önem arz ediyor. Tarımsal üretimin gelişmesi ve kırsal kalkınmanın sağlanması için çiftçilere desteğimizi sürdüreceğiz. Eğitim faaliyetleriyle çiftçilerin gelişmesine katkıda bulunacağız. “Tarımda İzmir Modeli” kapsamında köylüyü milletin efendisi yapacağız.
Çiftçilerle, kooperatiflerle, ziraat odalarıyla, tarım birlikleriyle, akademik kurumlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, iletişim kuruyoruz. Tarım politikalarını belirlerken ve uygularken tüm paydaşlarımızla görüş alışverişinde bulunacağız. Tarım teknikleri, güncel teknolojiler, sürdürülebilir tarım uygulamaları, optimum girdi kullanımı gibi konularda çiftçilere yönelik eğitimler düzenleyeceğiz. Bu sayede verimliliği artırmayı, özellikle genç çiftçilere katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Toprak analizi, sulama sistemlerinin modernizasyonu, tarım arazilerinin korunması ve geliştirilmesi gibi çalışmalar yaparak toprak koşullarına uygun bitki deseni seçilmesini teşvik edeceğiz. Üretimi artırmak için çiftçilerin sürdürülebilir tarım yöntemlerini uygulamalarını sağlayacağız. Kompost tesisleri kuracağız, bu sayede toprağın kalitesini yükselteceğiz. Yerel pazarlar oluşturacağız, hasat sonrası ürünlerin sağlıklı koşullarda muhafaza edilmesi ve dağıtımı için ürün alım merkezleri kuracağız. Sürdürülebilir ve organik tarımı teşvik etmeye, kimyasal gübre ve pestisit kullanımını azaltmaya yönelik için çalışmalar yapacağız. Toprak sağlığını koruyan ve biyoçeşitliliği destekleyen tarım uygulamalarını teşvik edeceğiz. Tarım araştırmalarına ve yenilikçi tarım teknolojileri geliştirme projelerine destek olmayı hedefliyoruz. Tarım politikalarının oluşturulması ve uygulanması da çalışma başlıklarımızdan biri. Bu amaç doğrultusunda “Kentsel Gıda Stratejisi Eylem Planı” hazırlayacağız. Yerel ihtiyaçlara uygun, sürdürülebilir üretimi destekleyen tarım politikaları geliştireceğiz, bu politikaların uygulanmasını sağlayacağız.