"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mansur Yavaş: “Tarım destek programları yürütüyoruz”

  • 29 Temmuz 2024
Başkan Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarımın kentimiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, bu alanda politikalar geliştiriyoruz. Sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik ediyor, doğal kaynakların korunmasını destekliyor ve iklim değişikliğiyle mücadelede tarımın rolünü önemsiyoruz. Çiftçilerin güçlenmesi ve gelirlerinin artırılması için çeşitli destek programları yürütüyoruz. Tarımda yenilikçi teknolojilerin kullanımını teşvik ederek verimliliği artırmayı, çiftçilerin refahını yükseltmeyi amaçlıyoruz.

Türkiye’nin en büyük tarım kampüsü ve rekreasyon alanı olma özelliği taşıyan BAKAP’ı açtık.  Hayata geçirdiğimiz kırsal kalkınma projeleri kapsamında yerli üreticilere gebe manda desteğinde bulunduk. Ankaralı üreticilerin coğrafi bilgi sistemlerini ve uydu görüntü analizlerini kullanarak tarlalarına ait ürün deseni, meteorolojik olaylar, bitki sağlığı, azot durumu ve su stresinin takibini yapabilecekleri “Kırsal Hizmetler 4.0 Dijital Platformu” KIRBİS’i devreye aldık. BAKAP bünyesinde dikey topraksız tarım bitki büyütme ünitesinin Ar-Ge çalışmalarına başladık. Hayvancılığı desteklemek amacıyla Ayaş ve Haymana ilçelerine hayvan içme suyu göleti yaptık. Ankara balını dünyaya tanıtmak için “Arıcılık Akademisi” kurduk. Beypazarı’nda iki tane sera açtık. Kentten kırsala dönmek isteyen vatandaşları teşvik etmek, kaçak ve düzensiz yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla “Başkent Ankara Köy Evleri” projesini hayata geçirdik. Çiftçiler, gıda ürünleri üretimi yaparak hem kentlerde hem de kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların beslenme ihtiyacını karşılar, ekonomik kalkınmanın ve sosyal dengenin sağlanmasında da önemli rol oynar. Bu nedenle çiftçilerin ve çiftçilere yönelik politikaların güçlendirilmesi önem taşıyor.



Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürlüğü’nden kiraladığımız arazide, BAKAP Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı’nda arpa, buğday, Macar fiği ve yulaf yetiştiriyoruz. Ürün hasadından elde ettiğimiz kaba yemi de küçükbaş hayvan yetiştiricilerine ücretsiz dağıtıyoruz. Kimyasal gübrelerin zararlarını ortadan kaldırmak amacıyla doğa dostu sıvı gübre üretiyoruz ve çiftçilere ulaştırıyoruz. Yerli üreticilere destek olmak ve kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla 2019 yılından bu yana tohum ve fide desteğinde bulunuyoruz. Küçükbaş hayvan yıkama havuzu kuruyoruz. Başkentli çiftçilere mazot desteğinde bulunuyoruz. Kırsal mahallelerde ve meralarda otlayan hayvanların su ihtiyacını karşılamak için içme suyu teknesi (SIVAT) montaj-onarım desteğinde bulunuyoruz. BAKAP’ta 200 dönümlük alanda yetiştirdiğimiz silajlık mısırları, ihtiyaç sahibi hayvan yetiştiricisi hemşerilerimize dağıtıyoruz. Şereflikoçhisar’da 4.707 metrekarelik arsaya modern kesimhane yapıyoruz. Büyükbaş hayvan üreticilerine ücretsiz suni tohum desteği veriyoruz. Başkentte arıcılığın gelişmesi, bal üretiminin artması, su kaynaklarının verimli kullanılması, korunması, geliştirilmesi ve üreticilerin sulama suyuna erişiminin sağlanması amacıyla tarımsal sulama projelerini hayata geçiriyoruz. Tarım sadece ekonomimizin belkemiği değil, aynı zamanda kültürümüzün, geçmişimizin ve geleceğimizin de teminatıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, “Tarım ve köylü işleri, bütün millet meselelerimizin başında gelir.” 2024-2029 hizmet döneminde de tarımsal üretime ve iyi tarım uygulamalarına yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.



Önerilen Haberler