YÜKLENİYOR
Başkan Özlem Çerçioğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Tarım projelerimiz birbirini destekler niteliktedir. Bu sayede projelerin katma değeri artıyor, sürdürülebilirlik sağlanıyor. Tarım projelerimizi şöyle sıralayabilirim:
Ata Tohumları Projesi: Yerel tohumların korunduğu proje kapsamında ata tohumlarına sahip çıkılıyor. Bu tohumlardan elde edilen 27 milyon fide vatandaşlarla buluşturuldu.
Sakız Koyunu Projesi: Bu projeyle binlerce koyun üretildi. Uygun alanı olan kadınlara verimi yüksek sakız koyunu hibesi yapılıyor, üretilen kuzulara Halk Ege Et tarafından ederinde alım garantisi veriliyor.
Çine Çaparını Koruma Projesi: Nesli tükenmek üzere olan Çine çaparı cinsi koyun koruma altına alındı. Üretilen Çine çaparları, neslin devamı için kadınlara hibe ediliyor.
Halk Ege Et: Halk Ege Et, üreticileri destekliyor, tüketicilere kaliteli, güvenilir, hijyenik ve ekonomik yerli et sunuyor. Ayrıca Türkiye genelinde 32 kadın kooperatifinin ürünleri de Halk Ege Et marketlerinde satılıyor.
Kadın Kooperatiflerine Destek: Aydın genelinde kurulacak kadın kooperatiflerine her konuda destek olduk. Kooperatiflerde üretilen ürünler Halk Ege Et marketleri aracılığıyla tüketicilerle buluşturuluyor.
Aydın Çiftçi Merkezi: Tarım ve hayvancılık projelerimizi tek çatı altında toplayacak Aydın Çiftçi Merkezi’ni kurduk. Merkezde deneme üretimleri başladı.
Küçük Aile İşletmelerine Yem ve Gübre Desteği: Artan yem fiyatları sebebiyle zorluk yaşayan, beş ve altında büyükbaşı olan küçük işletme sahiplerine yem desteği verdik. On dekar ve altında arazisi olan çilek üreticilerine gübre desteğinde bulunduk.
Arı Kovanı Desteği: arıcılıkla uğraşan, 100 kovandan daha az kovanı olan aile işletmelerine arı kovanı desteği verdik.
Ürün Alımı Desteği: Ürünü tarlada kalan üreticilerin ürünlerini ederinde satın aldık, ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdık.
Drone Aracılığıyla Gübreleme: Yirmi dekar ve altında arazisi olan vatandaşların arazilerine drone aracılığıyla ücretsiz gübre atım işlemi gerçekleştiriyoruz.
Tarım sektöründe geliri ve istihdamı artıracak, kırsal nüfusu destekleyecek, kooperatifçiliği yaygınlaştıracak, üretim ve pazarlama gücünü uluslararası ölçeğe taşıyacak faaliyetler yürütmeyi amaçlıyoruz. Üretimi geliştireceğiz, ürün çeşidini artıracağız, ürünlerin kalitesini yükselteceğiz. Yerel tohumların ve ürünlerin korunmasını sağlayacağız. Tarım sektörünün ekonomiye katkısını artırmak amacıyla yatırım, üretim, kırsal kalkınma, kontrol ve destekleme politikalarına yönelik araştırma projeleri hazırlayacağız.