"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: “Kırsal kalkınma odaklı projeler hazırlıyoruz”

  • 29 Temmuz 2024
Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Mersin, Türkiye’nin yaklaşık %2’lik alanını kaplayan, yüzölçümünün %21’inde tarımsal üretim yapılan bir kent, bakliyat ve narenciye ihracatında ülke genelinde birinci, bitkisel üretimde üçüncü ve canlı hayvan değeri bakımından 24. sırada yer alıyor. Mersin’in toprakları oldukça verimli, arazileri kaliteli, toprağı ve iklimi üretime uygun. Tarımsal ve kırsal kalkınmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Kentimizin tarımsal üretim ve hayvancılık potansiyelini, bu alanlarda yaşanan sıkıntıları dikkate alarak projeler üretiyoruz. Göreve geldiğimizden günden bu yana kırsal mahallelere 282 milyon TL tarımsal destek verdik. Tarımsal desteklerde gençleri ve kadın çiftçileri önceliklendiriyoruz, sürdürülebilirliğe önem veriyoruz. Bu kapsamda 1 milyon 488 bin adet fide ve fidan dağıttık. Örtü altı sebze üreticilerine 38.700 litre sıvı gübre, 94.523 kilogram sera naylonu, 74.250 kilogram sera ipi, 3.800 adet yapışkan tuzak desteğinde bulunduk, 346.448 metrelik sulama borusu sayesinde üreticilere su kaynağı sağladık.

“Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim” projesi kapsamında üreticilere 6.000 küçükbaş hayvan, 960 ton yem ve aşı desteği verdik. Mersin genelinde 150 hayvan yetiştiricisine 15.000 kaz 80.000 kilogram yem, büyükbaş hayvan yetiştiren 1.523 vatandaşa 3 milyon 26 bin 200 kilogram yem, Tarsus Süt Üreticileri Birliği’ne kayıtlı toplam 245 yetiştiriciye 21.000 kilogram tohum desteğinde bulunduk. Arı yetiştiricilerine bal evi, bal sağım çadırı, temel petek, arıcı körüğü ve arıcı maskesi dağıttık. Küçük ölçekli balıkçılara boya, tulum, çizme, tutya desteği sağladık. Mersin genelinde 760 yetiştiriciye güneş paneli, kooperatiflerimize 526 adet makine desteği verdik. Gülnar nohutu ve Silifke buğdayı üretimi için üreticilere 31.000 kilogram tohum dağıttık, atalık tohumları yaygınlaştırdık. 2024-2029 hizmet döneminde kırsal kalkınma odaklı projelerimizi geliştirmeyi ve hizmetlerimizi çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Sera kurulum alanlarında fide-fidan üreteceğimiz, toprak analizi yapacağımız “Tarımsal İnovasyon Merkezi”, farklı alanlardan oluşacak. Merkezde, kompost gübre üretim alanı, çocuklar için tarım alanları ve üretici eğitim amfisi yer alacak.

Mersin’de balıkçılıkla uğraşan üreticilerin kazançlarını artırmak, işlenmiş ürünlerin tüketicilere sağlıklı ulaşmasını sağlamak ve ürünlerin raf ömrünü uzatmak amacıyla “Modern Su Ürünleri ve Balık Toptancı Hali” kuracağız. Balıkçı gemilerinin yanaşabileceği limanın yer alacağı halde, üretim alanı ve işleme tesisi yer alacak, balık satışı ve sevkiyatı, tekneden su ürünleri satışı, taze ve işlenmiş ürünlerin pazarlaması yapılacak. Belediyemize bağlı kurumlarla birlikte doğayı koruyan ve sürdürülebilir kalkınmayı önceliklendiren çalışmalar yürütüyoruz. Tarımda yenilenebilir enerji kullanımının öneminden hareketle sulama birlikleri ve tarım kooperatifleriyle işbirliği yaparak motopomp elektrik giderlerini güneş enerjisiyle karşılayacağız. Kadın üreticileri desteklemek amacıyla “Köyümüz Atölye” projesini hayata geçireceğiz, üretim ve kalkınma stratejilerimize uygun olacak şekilde kırsal mahallelerde üretim atölyeleri kuracağız. Sürdürülebilir tarımsal üretimi ve kırsal kalkınmayı destekleyen tarım politikalarımızı uygulamaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler