"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Acar Ünlü: “Tohum merkezi açmayı planlıyoruz”

  • 26 Ağustos 2024
Başkan Acar Ünlü, Marmaris Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Göreve gelmeden önce Marmaris’i sadece turizmde değil, tarım, kültür, sanat, spor gibi alanlarda da ön plana çıkarmak için çalışacağımızı vurgulamıştık. Marmaris, endemik bitkileriyle, yer fıstığı gibi ürünleriyle, coğrafi işaret alan çam balıyla önemli tarım merkezleri arasında yer alıyor. Bu nedenle tarıma önem veriyoruz, tarım projelerini geliştirmek ve hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Paydaşı olduğumuz kurumlarla birlikte hareket ederek, çam balından sonra yer fıstığına da coğrafi işaret aldık. Marmaris defnesine coğrafi işaret almak için başvuru çalışmalarımız devam ediyor. Tıp, kozmetik ve gıda sektöründe kullanılan Marmaris defnesi, aroması ve büyüklüğü açısından dünya standartlarında bir ürün, birçok ülkeye de ihraç ediliyor. Yer fıstığı üretimine önem veriyoruz. Geçmişte özellikle Hisarönü, Turgut, Çamlı gibi köylerde yer fıstığı çiftçiliği yoğundu. Ancak son yıllarda tarımın gelir getirmemesi, ekonomik şartlar, kentleşme, turizmle birlikte gençlerin tarımdan uzaklaşması gibi nedenlerle yer fıstığı üretimi azaldı. Belediyemize ait tarlalarda yer fıstığı üreterek çiftçileri teşvik ediyoruz, çiftçilere tohum desteği veriyoruz.

Organik tarımı ve ata tohumlarını yaygınlaştırmak için “Yerel Tohum Merkezi” açmayı planlıyoruz. Diğer bölgelerle tohum takası yaparak tohum çeşitliliğini artırmak istiyoruz. Üreticilere destek olacak projeler hazırlıyoruz. Üreticiler için uygun fiyatlı sulama sistemleri tedarik etmeyi, torf üretimine başlamayı ve üreticilere torf temin etmeyi planlıyoruz. Bahçe atıklarını doğaya tekrar kazandırmayı ve organik üretimi teşvik etmeyi hedefliyoruz.

Marmaris, bahçe ve balkon cenneti. Bahçeler ve balkonlar, sıcak yaz akşamlarında vatandaşların vakit geçirdiği yerler. Vatandaşların bahçelerini ve balkonlarını daha güzel süslemesi, bu alanlarda küçük çaplı üretim yapılması için üretim ve satış merkezi kurmayı planlıyoruz. Uygun fiyatlı çiçek, çalı ve ağaç fidanlarını, meyve-sebze fidelerini bu merkez aracılığıyla vatandaşlara ulaştırmayı amaçlıyoruz.

Tarımsal bilgimizi, tecrübemizi ve birikimimizi gelecek nesillere aktarmamız gerektiğinin farkındayız. Bu farkındalıkla yapacağımız çalışmalarda, geçtiğimiz mart ayında açılan ve 183 öğrenciye meyve-sebze yetiştirmeyi öğrettiğimiz Çiftçi Çocuklar Parkı’nı kullanacağız. İlçemizin diğer mahallelerinde de bu tarz çalışmaları yaygınlaştırmak için projeler üreteceğiz. Yıl boyunca binlerce öğrencinin ziyaret ettiği İçmeler Atatürk Bilim ve Eğitim Parkı’nda da tarım çalışmaları yapacağız. 



Önerilen Haberler