YÜKLENİYOR
Başkan Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Büyükşehir Yasası’yla birlikte ilçemizdeki 50’ye yakın köy, mahalle olarak bize bağlandı. Köylerin, tarıma yatırım yapılmasıyla gelişeceğinin farkındayız. Bu farkındalıkla “Kırsal Kalkınma Kurulu” oluşturduk. Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu’yla birlikte birçok çalışmaya imza attık.
Türkiye, kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biriydi. Bugün, tarım sektöründe pek çok şeyi ithal ediyoruz. Küçükbaş hayvancılığı ön plana çıkarmak amacıyla “Küçükbaş Çoban Festivali” düzenliyoruz. Hayvancılığın ve üretimin önemine dikkat çekiyoruz. Tarım teknolojileriyle hem üreticilerin hem de tüketicilerin yanında oluyoruz. BEBKA hibe projesi kapsamında beş mahallede tarımsal tahmin ve erken uyarı istasyonları kurduk. İstasyonlar, aynı iklim özelliklerini taşıyan 35 noktaya hizmet veriyor. Üreticiler bu istasyonlar sayesinde her türlü doğa olayı ve hastalık öncesinde uyarılıyor, üreticilerin zarar etmesi önleniyor.
Kadın üreticiler için “Kadın Üretici Ürün Satış Noktası” oluşturduk. Kırsal mahalle sakini üretici kadınlar, ürettikleri doğal ürünleri ilçe halkının beğenisine sunuyor. Bu sayede üretici kadınlar, aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Haftada üç gün hizmet veren satış noktaları yoğun ilgi görüyor. Her kırsal mahallenin iklim özellikleri farklı. Bu nedenle ilçemizin ürün yelpazesi çok geniş. Bu ürünlerin tanıtılması, farklı illere ve ülkelere ihraç edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla yerel ürün panayırları düzenlemeye başladık. Kızılinler Mahallesi’nde ata tohumu kullanılarak yetiştirilen bal kabaklarını tanıtmak amacıyla panayır düzenledik. Yöresel ürünleri ön plana çıkarmayı, ülke çapında tanıtmayı amaçlıyoruz.
Tarımsal üretimi desteklemek ve ilçe sakinlerinin doğal ürünlere erişmesini sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda vatandaşları da teşvik ediyoruz. “Her Ev Bir Mandıra” projesini hazırladık. Üretici kadınlarla bir araya geldik, onlara projeyi anlattık. Üreticilerin her zaman yanındayız. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda üreticilere destek olmayı sürdüreceğiz. 2024-2029 hizmet döneminde de kırsal kalkınmaya çalışmalarına devam edeceğiz. Yerel ürün panayırları düzenleyerek hem mahalleleri hem de ürünleri tanıtacağız. “Erken Uyarı Sistemi” uygulamasını yaygınlaştıracağız. “Her Ev Bir Mandıra” projesi kapsamında yerelde üretim ve tüketim anlayışıyla süt ve süt ürünlerinin işlenmesi için üretici kadınları destekleyeceğiz. Yerel üretici pazarlarını yaygınlaştıracağız.