YÜKLENİYOR
Başkan Hatice Gençay, Didim Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:
İlçemizdeki 16 mahallenin altısı kırsaldır. Tarım alanlarının %56’sı sulanan arazidir. Arazilerin büyük bölümünde zeytin üretiliyor. 2023 yılı verilerine göre toplam 1.544.103 adet zeytin ağacımız var. Arazilerin diğer bölümlerinde meyve ağaçları (incir, şeftali, erik, badem) yetiştiriliyor, pamuk, buğday, arpa ve fiğ üretiliyor. 2023 yılında 1.500 ton domates, 775 ton karpuz, 65 ton kavun, 345 ton hıyar, 159 ton patlıcan ve 579 ton biber üretildi. İlçemizdeki çiftçi sayısı 2022 yılında 952 iken, 2024 yılında 1.008’e yükseldi.
Belediyemizin tarım arazilerinin 3.500 metrekaresi sera alanıdır. Sera alanında süs bitkileri üretiliyor. Mevsimlik çiçek üretimiyle hem belediyemizin ihtiyacı karşılanıyor hem de çiçekler satışa sunuluyor. Serada üretilen sebze fidelerini üreticilere ücretsiz dağıttık. Tarım arazilerimizde yazlık/kışlık sebze, buğday, enginar, lavanta, kekik, biberiye ve nane üretiliyor. Aromatik bitki üretiminde iyi tarım yöntemleri uyguluyoruz. Buhar distilasyonu yöntemiyle yağ elde etme tesisinde aromatik bitkilerin yağı çıkarılıyor. Ürettiğimiz sebzeleri ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyoruz. Sebzeleri farklı şekillerde (kurutma, turşu, konserve) tüketime sunuyoruz. Üretilen buğdaydan un ve bulgur elde ederek ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz dağıtıyoruz.
Kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla haftada bir gün üreticiler için pazar kuruyoruz. Kırsal mahallelerdeki üreticiler bu pazarda ürünlerini satıyor. Akköy Mahallesi’nde “Akköy Köy Pazarı” kurduk, küçük üreticilere ürünlerini pazarlama imkânı sunduk. Organik madde yönünden fakirleşen topraklarımızın ıslahı için kompost üretmeye başladık. Pazarlardan toplanan sebze atıkları ayrıştırılarak, budanmış dal ve bitkilerle yonga hâline dönüştürülüp karıştırılıyor.
Belediyemize ait alanlardaki zeytin (delice) ağaçlarından zeytinleri topluyoruz, zeytinyağı elde ediyoruz. “Didyma” markası altında zeytinyağlarını satışa sunuyoruz. Zeytin üretimini desteklemek, üreticileri eğitmek ve Didim yöresinde üretilen zeytinyağının kalitesini belirlemek için Didim Zeytin Dostu Derneği ve Ziraat Odası’yla protokol imzaladık. Protokol kapsamında “Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı” kurduk ve zeytinyağı analizinde uluslararası yetkinliğe ulaşmayı hedefledik. İlçemizin farklı bölgelerinden elde edilen zeytinyağlarının aromatik yapısı üzerinde çalışmalar yapıyoruz, en kaliteli zeytinyağına ulaşmayı amaçlıyoruz. Zeytin üreticilerinin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi de protokol kapsamına alındı. Mera alanlarının korunması için Didim İlçe Tarım Müdürlüğü’yle işbirliği yapıyoruz.
2024-2029 hizmet döneminde iyi tarım uygulamalarını ve kırsal kalkınmayı desteklemeye devam edeceğiz. Kompost üretimine yoğunlaşacağız, üreticileri kompost yapımına teşvik edeceğiz. İklim değişikliğinin sonuçlarından biri olan su kaynaklarının yetersizliği, bu yaz ilçemizde çok yoğun hissedildi. Bu nedenle su ihtiyacı az olan lavantaları parklarda kullanmayı amaçlıyoruz. Suyun verimli kullanılması ve su ihtiyacı az bitkilerin üretilmesi için üreticileri teşvik edecek projeler planlıyoruz. Üreticilerle tüketicileri aracısız buluşturmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.