YÜKLENİYOR
Başkan Şadi Özdemir, Nilüfer Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Türkiye’nin kalkınma yolunun tarımdan ve tarımdaki örgütlenmeden geçtiğine inanıyoruz. Bu nedenle göreve geldiğimiz günden bu yana tarıma önem veriyoruz. Nilüfer’de tarım alanlarının korunmasına ve artırılmasına özen gösteriyoruz. Çiftçilerin, emeğinin karşılığını alması öncelikli hedefimiz. Bunun yolu da ekolojik tarımdan geçiyor. Bu doğrultuda geçtiğimiz dönemlerdeki başarılı örnekleri geliştirmeyi, bunlara yenilerini eklemeyi amaçlıyoruz. İlçemizin 19.000 hektar tarım alanının 14.000’lik bölümünde üretim yapılıyor. Hasanağa enginarı, Bursa siyah inciri ve Bursa şeftalisi gibi coğrafi işaretli ve katma değerli ürünlere sahibiz. Amacımız, bu alanlarda ekili tarım arazilerini ve üretimi artırmak. Bu nedenle tarım alanlarına inşa edilen kaçak yapılarla mücadele ediyoruz.
Son yıllarda ilçemizin kırsal bölgelerindeki gençlerin çeşitli nedenlerle tarım harici sektörlere yönelmesi nedeniyle teşvik politikaları hazırladık. Tarımda üretim maliyetlerini azaltacak ve katma değeri artıracak projeler geliştiriyoruz. Kooperatifleşmeye önem veriyoruz. Kooperatiflere katılmaları için çiftçilere çağrıda bulunuyoruz. Nilüfer’in tarımda örnek olmasını amaçlıyoruz. NİLKOOP işbirliğiyle bu yıl toplam 350 dekarlık alanda meyve, sebze, buğday ve tıbbi aromatik bitki ürettik. İlçemizde atıl durumdaki tarım alanlarını değerlendiriyoruz ve ekolojik tarım yöntemleriyle üretim yapmanın mümkün olduğunu gösteriyoruz. “Eko Çiftlik” projesi kapsamında bu yıl 71 dönümlük alanda yerel tohum kullanarak buğday ektik ve hasat yaptık.
Tarımı bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Çiftçilere teknik destek veriyoruz. Gıda ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve satışı gibi konularda çalışmalar yürütüyoruz. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Nilüfer Tarımsal Analiz Laboratuvarı, toprak, bitki ve sulama suyu analiz hizmeti veriyor. Laboratuvardaki çalışmalarla iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz, topraktan daha fazla verim alınmasını sağlıyoruz ve çiftçilerin üretim giderlerini azaltıyoruz.
NİLKOOP’ta üretilen ya da kadın derneklerinden elde edilen ürünleri Nilüfer Belediyesi Hasanağa Gıda Merkezi’nde işliyoruz. Katkı maddesi ve koruyucu kullanmadan bu ürünleri sofralara ulaştırıyoruz. Hijyenik koşullardaki merkezde, salça, reçel, erişte, tarhana ve peynir gibi birçok ürün gıda mühendislerinin kontrolünde hazırlanıyor. Ayrıca Bursa’daki kooperatifler ve kadın dernekleri başta olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerindeki kooperatiflerden alınan ürünleri ve NİLKOOP tarafından üretilen ya da ürettirilen gıda ürünlerini “Nilüfer Bostan” adını verdiğimiz satış noktalarında uygun fiyata vatandaşlara sunuyoruz. Böylece hem üreticiler hem de vatandaşlar sağlıklı gıdaya ulaşabiliyor.
2024-2029 hizmet döneminde “Nilüfer Bostan” satış noktalarının sayısını artırmayı, daha fazla sayıda vatandaşın bu hizmetimizden faydalanmasını amaçlıyoruz. Nilüfer’in tarımda örnek bir ilçe olmasını, çiftçilerin refahını yükseltmeyi, vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda ürünlerine erişimini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Bu hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Nilüfer’in tarım potansiyelini en üst düzeyde değerlendireceğiz.