YÜKLENİYOR
CHP Belediye Gazetesi, tarım politikaları dosyası kapsamında belediyelerimizin tarımsal üretimi geliştirmeye yönelik çalışmalarını ve projelerini ele aldı. Büyükşehir, il ve ilçe belediyelerimiz, kırsal ve ulusal kalkınmanın yolunun tarımdan geçtiği gerçeğinden hareketle yeni hizmet döneminde de tarım odaklı çalışmalara devam edecek.
CHP Belediye Gazetesi, tarım politikaları dosyası kapsamında belediyelerimizin tarımsal üretimi geliştirmeye yönelik çalışmalarını ve projelerini ele aldı. Büyükşehir, il ve ilçe belediyelerimiz, kırsal ve ulusal kalkınmanın yolunun tarımdan geçtiği gerçeğinden hareketle yeni hizmet döneminde de tarım odaklı çalışmalara devam edecek. İktidarın ekonomide, tarımda, eğitimde, sağlıkta, toplumsal yaşamı doğrudan etkileyen her alanda ülke geleceğini tehdit eden hatalı politikaları ülkemizi sorunlarla karşı karşıya bırakıyor. Son yıllarda iklim krizinin ve ekonomik krizin etkisiyle Türkiye tarımı yara alıyor, üreticiler ve çiftçiler zor günler yaşıyor. Çiftçiler, seslerini duyurmak, ekonomik açıdan yaşadıkları sıkıntıları görünür kılmak için ülke genelinde eylem yapıyor. Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış, gıda enflasyonunu daha da yükseltiyor.
Şubat 2024'te Tarım-GFE endeksi aylık bazda %3.59, yıllık bazda %49.92 arttı. Tarımsal girdi enflasyonu Eylül 2019'dan bu yana aralıksız yükseldi. Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, Türkiye'de artmaya devam etti. Türkiye, son 22 yılda toplam 150 milyar dolar tarımsal ithalat yaptı. Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü giderek düşen vatandaşlar da bu süreçten etkilendi, etkilenmeye de devam ediyor. Bu durum, üreticilerin, tarımsal üretimin, vatandaşların ve Türkiye’nin geleceğini tehdit ediyor. OECD raporlarına göre Türkiye, 38 üye ülke arasında en yüksek gıda enflasyon oranına sahip ülkedir. Geçmişte dünyaya örnek olan, kendi kendine yeten ülkeler kategorisinde yer alan ülkemiz için bu süreç iktidarın kötü ekonomi yönetiminin ve tarım sektörünü desteklemedeki yetersizliğinin sonucudur. Uzun vadeli, etkin tarım politikaları ve tarımsal stratejiler ivedilikle hayata geçirilmelidir. Partimizin iktidarın bu sorunlara kalıcı çözümler bulunacaktır. İktidarın tarımı ve çiftçiyi yok eden tarım politikaları terkedilmelidir. Türkiye’nin esas beka sorunu her sektörü dört koldan saran iktidar politikalarıdır.
Türkiye tarımını yeniden güçlendirmek ve tarımsal üretimi geliştirmek için tarımsal sulamada kullanılan elektrikten vergileri kaldırmayı, güneş enerjisi aracılığıyla tarımsal sulamaya elektrik desteği sağlamayı, sulamada kullanılan elektrik borçlarının birikmiş faizlerini silmeyi, yıl içindeki ödemeleri faizsiz şekilde ürün hasadından sonra yapmaya olanak tanımayı, havza bazlı üretim modeline geçmeyi, üreticilerin ve çiftçilerin ÖTV’siz, KDV’siz mazot kullanabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmayı, hayvan yemi ve gübre için sübvansiyon, destekleme uygulamalarını, çiftçinin elinde kalan ürünlerin tamamının devlet tarafından alınmasını, tarımda ithalata son verilmesini öneriyoruz. Gıda egemenliğini ön planda tutan, üreticilerle tüketicileri aracısız buluşturan, çevre ve doğayla uyumlu, kırsal kalkınma odaklı, kamucu anlayışıyla güçlenen tarımı, kalkınmanın ana unsuru olarak kabul ediyoruz. Çünkü tarım, siyaset ve partiler üstü bir sektördür, ülkemizin var eden temel yapıtaşlarından biridir. Bu anlayışla tarımı yeniden güçlendireceğiz ve ülkemizi aydınlık geleceğe taşıyacak tarım sektörünü doğru stratejiler ve planlamayla ayağa kaldıracağız.