YÜKLENİYOR
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin tarım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Tarımsal üretimi artırmak, üretimde devamlılığı sağlamak amacıyla üretim hareketi başlattık. Üreticiye ve üretime destek verecek projeleri hayata geçirdik. Belediyemize ait atıl durumdaki arazilerde üretim yaptık, 12.700 kilogram mısır ürettik. Mısırları un hâline getirip kiloluk paketlerle vatandaşlarla paylaştık. Mısır üretiminin ardından, 45 dönümlük bir alanda buğday tarımına başladık. Hasat sezonunda yaklaşık 20 ton ürün elde ettik. Ürettiğimiz buğdayı bulgur hâline getirip dağıttık. Kullanımı giderek yaygınlaşan zencefil üretimi için deneme ekimi yaptık, 198 kilogram ürün elde ettik. Hasat edilen zencefil, Antalya Kadın Girişim Kooperatifi tarafından belediyemizin tesislerinde kurutulup toz hâline getirildi. İşlenip paketlenen zencefili vatandaşlarla paylaştık.
2021 yılında Manavgat’ta ve çevre ilçelerde etkili olan büyük orman yangınından sonra bölgedeki üreticilere toplam 32 tonluk hayvan yemi desteği verdik, küçükbaş hayvan desteğinde bulunduk. Bölgeye 7.000 adet zeytin fidanı gönderdik. Afet bölgesinde başlatılan ağaçlandırma çalışmalarına katıldık. Geliştirdiğimiz drone sayesinde on dekarlık alanı on dakikada tohumlayabiliyoruz. Göreve geldiğimizde, 12 dönümlük arazide turunç fidanı üretimine başladık, elde ettiğimiz 25.000 adet fidanı parklara ve sokaklara diktik. Kooperatifimiz, turuncun kabuğunu ve posasını da değerlendirdi, reçelden sirkeye, lokumdan şekerlemeye, kolonyadan sabuna 20 farklı ürün üretti.
Çocuklar başta olmak üzere vatandaşları üretime teşvik etmek için balkon bahçeciliği projesini başlattık, marul, maydanoz, fesleğen, adaçayı, kekik, sarımsak gibi aromatik bitkilerin ekildiği saksıları 5.000 haneye ücretsiz dağıttık. 2024-2029 hizmet döneminde gıda tedariki, sağlıklı gıdaya erişim gibi alanlarda çalışmaya devam edeceğiz. İsrafın önüne geçmek ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek için “Dayanışma Marketleri” kuracağız. Marketler ve gıda tedarikçileriyle işbirliği yaparak sıfır atık temelli bir market oluşturacağız. Bu kapsamda sürdürülebilir gıda sistemlerinin geliştirilmesini, sağlıklı beslenmenin yaygınlaştırmasını esas alan ve iyi örnekleri dünyayla paylaşan Milano Kentsel Gıda Politikası Paktı’nın imzacısı olduk.
İlçemizdeki parkları narenciyenin yanı sıra kekik, nane, zeytin, yenidünya ve keçiboynuzu gibi meyve ağaçlarıyla donatacağız. Ağaçlarda yetişen her meyveyi vatandaşlar da toplayabilecek, bu sayede paylaşım kültürü güçlenecek. ‘‘Ekoloji Okulu’’ ve ‘‘Ek Biç Ye Atölyesi’’ projelerini hayata geçireceğiz. Kentsel tarım uygulamalarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Projede, permakültür eğitimleri vereceğimiz, geleneksel tarım yöntemlerini anlatacağımız, tohum ve çiçek takas günleri düzenleyeceğimiz uygulama alanları da yer alacak.