"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

ÇAĞDAŞ DEVLETLER İÇİN EĞİTİM GELECEK MESELESİDİR

Gökan ZEYBEK

Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

2024-2025 eğitim-öğretim dönemi eğitim sisteminin giderek derinleşen yapısal sorunlarıyla başladı. İktidarın eğitim politikalarının neden olduğu sistemsel sorunların gerek öğrencilerin gerek ülkemizin geleceği açısından nelere yol açacağının farkındayız.

2024-2025 eğitim-öğretim dönemi eğitim sisteminin giderek derinleşen yapısal sorunlarıyla başladı. İktidarın eğitim politikalarının neden olduğu sistemsel sorunların gerek öğrencilerin gerek ülkemizin geleceği açısından nelere yol açacağının farkındayız. Bu nedenle diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da etkin politikalar üretmek için çalışıyor, çocukların ve gençlerin geleceğine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Partimizin ve belediyelerimizin eğitim başlıca sorunlarına çözüm bulmak amacıyla ortaya koyduğu çalışmalar Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz inancın da tezahürüdür. Beslenmeden barınmaya, okulların temizliğinden öğretmenlerin yaşadığı sorunlara, eğitim masraflarından öğrencilerin ihtiyaçlarına kadar her sorun alanında elimizden gelenin fazlasını yapmaya gayret ediyoruz.

Bu anlayışla yeni eğitim dönemi başlamadan önce, geçtiğimiz temmuz ayında, eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkati çekmek amacıyla 81 il başkanlığımızla eş zamanlı olarak 24 saatlik “Eğitim Maratonu” düzenledik. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in açılış konuşmasını yaptığı “Eğitim Maratonu”, Millî Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Suat Özçağdaş’ın eğitimin durumu ve etkinliğe dair konuşmasıyla devam etti. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”, “Erken Çocukluk Eğitimi”, “Temel Eğitim ve Ortaöğretim”, “Eğitim Ortamlarının Niteliği”, “Mesleki Eğitim ve MESEM”, “Yerel Yönetimler ve Eğitim”, “Cumhuriyet Aydınlanması ve Eğitim”, “Öğretmen Yetiştirme-Atanmayan Öğretmenler ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu”, “Öğretmenlerin Durumu”, “Laik ve Bilimsel Eğitim”, “Nitelikli Kamusal Eğitim”, “Eğitim Ekonomisi”, “Yükseköğretim Sistemi”, “Akademik Özgürlükler ve Akademisyenlerin Durumu”, “Üniversite Öğrencilerinin Durumu”, “Eğitim-Hukuk ve İdari Yapılanma”, “Afetler Ülkesinde Eğitim”, “Sınav Odaklı Eğitim ve Ölçme Değerlendirme”, “Teknoloji Çağında Eğitim”, “Kapsayıcı Eğitim ve Özel Eğitim”, “Çocuk Hakları ve Çocuğun İyi Olma Hâli” olarak belirlenen 21 ana başlıkta, 100’ün üzerinde eğitim konusunu ele aldık. Eğitim fakültesi öğretim üyeleri, akademisyenler, uzmanlar, eğitim sendikaları genel başkan ve yöneticileri, araştırmacı ve yazarlar, düşünce kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle siyasetçilerden oluşan 100’den fazla konuşmacı ilgili konularda sunumlar yaptı. Maratonun ardından, ağustos ayının başından itibaren belediyelerimizin yönettiği 21 ilde eğitim buluşmaları düzenlemeye başladık.

Biliyoruz ki, çağdaş devletler için eğitim, gelecek meselesidir. Eğitim hizmetlerine eşit ve adil erişim, Türkiye'nin geleceğinin de eşit ve adil kurulmasının temelidir. Anayasada'da yazdığı gibi, eğitim-öğretim, devletin başlıca görevlerindendir ve kimse bu hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim hizmetlerine erişimdeki adaletsizliğin ortadan kaldırılması bize anayasanın verdiği bir görevdir. Bu görevi, CHP iktidarında en mahir şekilde üstlenmeye adayız. Bunun en iyi örneği, yerel yönetimlerimizin eğitim politikalarıdır, eğitim hizmetleri ve destekleridir.

Her şeye rağmen yeni eğitim-öğretim dönemine umutla başladık. Çocukların ve gençlerin eğitimine destek olmak için pek çok yeniliği hayata geçirdik. Okullara her konuda destek verdik, beslenme paketleri hazırladık ve öğrencilere ulaştırdık, nakdi ve ayni desteklerle ailelerin üzerindeki yükü hafifletmeye çalıştık, öğrencilere dijital eğitim olanakları sunduk, yurtlar yaptık, belediyelerimizin misafirhanelerini öğrencilere açtık. Öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmak için kültür, sanat, spor ve bilim etkinlikleri düzenledik. Bu çalışmalara ve hizmetlere yeni eğitim-öğretim döneminde de devam edeceğiz, eğitim desteklerimizi artıracağız. Çünkü eğitim, dün olduğu gibi bugün de partimizin ve belediyelerimizin önceliğidir.


Önerilen Haberler