YÜKLENİYOR
Başkan Ayşe Ünlüce, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin kültür-sanat politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Anadolu’nun
kalbinde bir kültür ve sanat merkezi olan Eskişehir’de, sanatın birleştirici ve
iyileştirici gücünü önemsiyoruz. Bu anlamda turizmi geliştirmek, kültürel ve
sanatsal yaşamı zenginleştirmek amacıyla çalışmalarımızı verimli, erişilebilir
ve kapsayıcı bir anlayışla, kararlılıkla sürdürüyoruz.
Şehir Tiyatroları ve Senfoni Orkestrası, yedi performans sahnesi, bir sanat galerisi, bir sergi salonu, bir paylaşımlı ve erişilebilir sanat alanı bulunan kentimiz, kültür-sanat alanında güçlü bir altyapıya sahip. Senfoni Orkestrası, yılda en az 45 konser vererek, 50 binin üzerinde dinleyiciye ulaşıyor. Yerli ve yabancı orkestra şeflerine, solist sanatçılarla konuk orkestra sanatçılarına ev sahipliği yapıyoruz. Şehir Tiyatroları, müzikaller de sahneliyor. Konser programlarını yıllık olarak hazırlıyoruz. 2024-2029 hizmet döneminde konser programlarını artıracağız. Konuk müzik toplulukları ve sanatçılar, yılda en az 20 caz ve oda müziği konseriyle 9 binin üzerinde dinleyiciye ulaşıyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’yle yaptığımız protokol kapsamında her yıl “Opera ve Bale Günleri” düzenliyoruz, en az dört farklı temsile ev sahipliği yapıyoruz.
Şehir Tiyatroları, her sezonda beşi yeni olmak üzere 20’ye yakın farklı tiyatro oyunuyla 300’e yakın temsil gerçekleştirerek 80 binin üzerinde seyirciye ulaşıyor. Ayrıca Şehir Tiyatroları Gençlik Sahnesi, her yıl 18-25 yaş arasındaki gençler için ücretsiz “Gençlik Sahnesi Tiyatro Kursu” düzenliyor. Şehir Tiyatroları Kukla Yapım Atölyesi’nde her yıl ocak ve ağustos aylarında 4-12 yaş arasındaki çocuklar için kukla atölyeleri düzenliyoruz. Yılda 50 atölye çalışmasıyla 500’ün üzerinde çocuğa kukla yapımını öğretiyoruz. Gezici Karavan Sahne aracılığıyla ilçeleri ve kırsal mahalleleri tiyatro oyunlarıyla buluşturuyoruz, binin üzerinde çocuk ve genç izleyiciye ulaşıyoruz. Bu yıl yeni bir adım daha attık. 16. Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’yle 2. Uluslararası Eski Şehrin Kuklaları Festivali’ni 2025 yılından itibaren bir arada düzenleyeceğiz.
İKSV tarafından Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen “Ortaklaşa: Kültür Diyalog ve Destek Programı” kapsamında hibe desteği alan Çekirdek Eskişehir Atölyesi, Eskişehir Kentpark’ta bulunan adanın sanatçılar ve kültür-sanat üreticileri için diyalog ve üretim alanına dönüşmesi hedefiyle hayata geçirildi. Puruli Kültür Sanat Derneği yürütücülüğünde ve belediyemizin ortaklığında hayata geçirilen projeyle sanatçılar, kültür-sanat girişimleri ve sivil toplum kuruluşları buradan faydalanabiliyor. Atölye, yerel yönetim ve sivil toplum ortaklığını içeren yönetişim modeliyle Türkiye’de tek, Avrupa’da sayılı hizmet örneklerinden biri olarak organizasyon ve yararlanıcı sayısını artırmaya devam edeceğiz. Tematik kültür rotaları oluşturarak, yerli ve yabancı turistlere kent deneyimi yaşatıyoruz. Tarihî Odunpazarı Evleri ve Frig Vadisi’ni kapsayan zengin kültürel mirasıyla Eskişehir’de, ziyaretçilerin kentin her noktasına erişmesini sağlamaya ve birbirinden farklı kültür-sanat etkinlikleri düzenlemeye devam edeceğiz.