"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

“İSTANBUL’DA KÜLTÜREL DEMOKRASİYİ YAYGINLAŞTIRIYORUZ”

  • 5 Şubat 2025
Başkan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültür-sanat politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2024-2029 hizmet döneminde kültür-sanat politikalarımızı, “Kültür Hakkı, Kent Hakkı” vizyonu doğrultusunda şekillendirdik. Bu dönemde temel hedeflerimiz; İstanbul’da kültürel demokrasiyi yaygınlaştırarak herkesin kültür ve sanat etkinliklerine erişimini sağlamak, bu alandaki üreticilerin üretim kapasitelerine katkıda bulunmak, sanat eğitimlerini yaygınlaştırmak ve uluslararası festivallerin hem düzenleyicisi hem de destekçisi olarak İstanbul’u festivallerin kenti hâline getirmektir.

2019 yılından bu yana İstanbul’un hemen her köşesinde koruma ve restorasyon projeleri gerçekleştiren İBB Miras, yüzlerce miras alanını koruma altına alarak geleceğe taşıdı. 63 anıt eser ve sivil mimarlık eseri, 40 kamusal sanat eseri, 215 tarihî çeşme, 610 tarihî mezar ve hazire ile 19 tarihî türbe hak ettikleri değere kavuşturuldu. 36 yeni müze ve yaşam alanı İstanbul’a kazandırıldı. 991 miras alanı yeniden kent hayatına katılırken, 248 yeni sergi İstanbullularla buluştu. İBB Miras bu alanları topluma kazandırmaya devam ederken, İBB Kültür ise bu alanların sürekli yaşayan kültür alanları olarak hizmet vermesini sağlıyor. Ayrıca İstanbul’un kültür-sanat kimliğini güçlendirmek için yeni nesil kültürel yaşam merkezlerini, açık hava etkinlik alanlarını ve müzeleri hayata geçireceğiz.


Sanatçıların ve kültür üreticilerinin çalışma koşullarını iyileştirmek ve desteklemek amacıyla kapsamlı bir altyapı sunacağız. Prova sahneleri, kayıt stüdyoları ve ortak çalışma alanları sanatçılar için erişilebilir hâle getirilecek, İstanbul Kültür Fonu aracılığıyla yapılacak açık çağrılarla sanat ve kültür üreticilerine destek sağlayacağız. Genç sanatçılar için burs ve uluslararası değişim programları artıracağız. “Sanat Akademisi” kuracağız, yetenekli gençlerin profesyonel eğitim almasını sağlayacağız. Çocukların ve gençlerin kültür-sanat hayatına katılımını artırmak amacıyla İstanbul’un 39 ilçesinde “Çocuk Sanat Merkezleri” kuracağız, bu merkezlerde yaratıcı atölyeler düzenleyeceğiz, sanat eğitimleri vereceğiz ve performans sahneleri oluşturacağız.

Kültürü mahallelere taşımak için mobil kültür projelerine ve gezici festivallere devam edeceğiz. Cumhuriyet Otobüsü gibi ödüllü projelerimizi yaygınlaştırarak, gezici kültürel etkinliklerle İstanbulluların kültüre erişimini kolaylaştıracağız ve yaşam kalitesini yükselteceğiz. Kültür politikalarında sivilleşme anlayışını benimseyerek, sivil toplum kuruluşları, bağımsız sanatçılar ve topluluklarla işbirliği yapacağız. İstanbul Kültür Politikaları Merkezi’ni hayata geçireceğiz. İlk adımlarını attığımız İstanbul Kültür Politikaları Merkezi, tüm alanlarda etkinliğini artıracak. Bu merkezde, kültür ve sanat alanındaki sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirerek paydaşlarla birlikte hareket edeceğiz. Ayrıca İstanbul Müzik Çalışmaları Merkezi ve İstanbul Kültür ve Sanat Odağı (İKSO) gibi projeler, özellikle bağımsız sanatçılar için tasarlanmış alanlar olarak hizmet verecek.

Belediyemize bağlı Kültür A.Ş. bünyesinde bulunan Şerefiye Sarnıcı, Yerebatan Sarnıcı, Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Dijital Deneyim Müzesi’ni çağdaş müzecilik anlayışı vizyonumuz doğrultusunda İstanbullularla buluşturuyoruz. Türkiye’nin ilk tam kapsamlı Dijital Deneyim Müzesi’nde ziyaretçilere dijital teknolojilerle, multidisipliner yaklaşımla hazırlanan benzersiz bir deneyim sunuyoruz. Ücretli ve ücretsiz binlerce etkinliği tek platformda toplayarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren “Radar Türkiye” uygulamasını hayata geçirdik. Belediyemizin öz kaynaklarıyla geliştirdiğimiz Radar Türkiye, tiyatro, konser, sergi ve festival gibi kültür-sanat etkinliklerini anında keşfetme imkânı sunuyor, 16 farklı biletleme firmasıyla entegre yapısı sayesinde kullanıcılarına büyük konfor sağlıyor.


Türkiye’nin müzikal geçmişini geleceğe taşımak amacıyla “Müzik TR100” projesini hayata geçirdik, koleksiyon setini İstanbul Kitapçısı şubelerinde ve bağımsız plak dükkânlarında satışa sunduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin zengin müzik tarihini farklı fiziksel müzik taşıyıcı formatlarıyla ilk kez bir araya getiren set, müzikseverlere tarihî bir koleksiyona sahip olma imkânı sunuyor. İstanbul’un en prestijli etkinlik mekânlarından biri olan Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda mekân dönüşümü ve markalaşma çalışmaları yaptık. Kültür A.Ş.’nin erişilebilirlik ilkesi doğrultusunda 24 yaş ve altı gençlere etkinliklerden ücretsiz yararlanma imkânı sunan “Koltuk Senin” uygulaması bu sezonda da Harbiye’de geçerli olacak.

2024-2029 dönemindeki kültür-sanat politikalarımız, İstanbul’u bir kültür kenti hâline getirme vizyonumuzun bir parçası olarak toplumun tüm kesimlerine eşit şekilde hitap eden, kapsayıcı, erişilebilir ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmayı hedefliyor. Kültür ve sanatın birleştirici gücüne inanarak, İstanbullulara daha canlı, yaratıcı ve katılımcı bir kültürel yaşam sunmak amacıyla çalışmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler