YÜKLENİYOR
Başkan Mustafa Bozbey, Uşak Belediyesi’nin ulaşım politikalarını CHP Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Bursa halkının memnuniyetini merkeze alan ulaşım politikalarıyla modern, erişilebilir ve sürdürülebilir bir toplu taşıma sistemi oluşturmayı hedefliyoruz. Toplu ulaşım hizmetlerinde önceliklerimizi; erişilebilirlik ve güvenlik, adil ve ekonomik ücretlendirme, yeşil ve sürdürülebilir ulaşım, alternatif ulaşım çözümleri, trafik yoğunluğunun azaltılması, ulaşım altyapısının geliştirilmesi başlıkları altında toplayabiliriz. Bu anlamda örnek bir ulaşım ve şehircilik vizyonunu hayata geçirmek üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Göreve geldiğimiz günden itibaren toplu taşıma sistemimizi güçlendirme çalışmalarına hız verdik. Gece seferleriyle, toplu taşımanın günün her saatinde güvenli ve kesintisiz hizmet vermesini sağlıyoruz. Kadın tren sürücüleri ve otobüs şoförleriyle, sektörde eşitlikçi bir yaklaşım benimseyerek örnek bir model oluşturuyoruz. Araçlarımızda düzenli klima bakımları yaparak, hızlı müdahale ekipleri kurarak toplu taşımada maksimum konforu sağlıyoruz. BursaRay’da uygulanan “Gittiğin Kadar Öde” sistemiyle yolcularımıza kullandıkları mesafeye göre ödeme yapma imkânı sunuyor, toplu taşımayı ekonomik hâle getiriyoruz. BURULAŞ’ın imaj politikalarının geliştirilmesi ve yenilenmesiyle dijitalleşen çağrı merkezi altyapısıyla vatandaşların ihtiyaçlarına hızlı ve etkili çözümler üretiyoruz. Araç filomuzu gençleştirerek enerji tasarrufu sağlayan ve çevreye duyarlı araçlarla ulaşım hizmeti sunuyoruz. Şehiriçi hatlarda küçük araçlara yönelerek, yolcuları BursaRay’a entegre ederek kent merkezindeki trafiğini rahatlatıyoruz. Toplu taşıma kullanımını teşvik etmek, raylı sistemleri genişletmek ve bisiklet yollarını yaygınlaştırmak amacıyla projeler geliştiriyoruz. Kentsel ulaşımı daha çevreci, ekonomik ve kolay hâle getirmek için toplu taşıma filomuzu yenilemeye devam ediyoruz.
2024-2029 hizmet dönemiyle toplu ulaşım sisteminin entegre ve ulaşılabilir hâle getirilmesi için öncelikle kentli hareketlerini ve ihtiyaçlarını belirleyebilmek amacıyla “Ulaşım Master Planı”na yoğunlaştık. Bursa’yı sadece bugünün değil, yarının ihtiyaçlarına da yanıt verebilecek bir kent hâline getirmek amacıyla ulaşım çözümleri geliştiriyoruz. Özellikle mikro mobilite ve akıllı ulaşım sistemleri, toplu taşıma araçlarının gerçek zamanlı takibini sağlayan mobil uygulamalar ve şehiriçi akıllı trafik yönetim sistemlerinin yaygınlaştırılması üzerine çalışıyoruz. Bursa’da herkes artık yürüme mesafesinde toplu ulaşıma ulaşabilsin diye öncelikle raylı sistem ağı genişleyecek ve 11 kilometre metro hattı, 12 kilometre tramvay hattı olmak üzere yaklaşık 23 kilometre uzunluğunda yeni raylı sistem hatlarıyla birlikte 13 kilometre uzunluğunda Geçit Hızlı Tren İstasyonu-Mudanya arası metrobüs hattı oluşturulacak. Ayrıca mevcut raylı sistem istasyonlarıyla entegre olacak şekilde Altıparmak-Muradiye Devlet Hastanesi ve Arabayatağı-Mimarsinan Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında füniküler hattı planlıyoruz.
Kent merkezinde güney ve kuzey hattında belirlediğimiz yaklaşık 20 kilometre uzunluğunda alternatif bulvarlar, yeni yerleşim bölgeleri dahil 120 kilometre uzunluğunda yeni kaldırım ve yol güzergâhları, 25 adet köprü ve menfez, 15 adet yaya üstgeçitleri ve altgeçitleriyle bu yol güzergâhlarında 65 kilometre yeni bisiklet yolları oluşturacağız. Yaya öncelikli bir kent hedefimiz doğrultusunda kent merkezindeki bölgelerde yayalaştırma çalışmalarıyla tarihî ve kültürel açıdan kentimizin turizm potansiyelini artıracak çalışmalara öncelik vereceğiz. Şehiriçi ulaşım sistemleriyle entegre olacak şekilde şehirlerarası ulaşımı geliştirmeye devam edeceğiz.